Onneksi hesarista löytyi n. kuukausi sitten mielenkiintoinen ruokaohje. Vietnamilainen katuruokaklassikko, Pho-keitto. Olen tutustunut tähän ruokaan mm. Anthony Bourdainin ruokaohjelmassa, jossa hän kuvailee sitä lohtu- ja krapularuokien kuninkaaksi. Olen myös maistanut työpaikkani viereisessä pikaruokalassa tällä nimikkeellä myytyä lounaskeittoa ja olin jo siitäkin aika vakuuttunut vaikka keitto oli odotettavasti hieman laimean makuista.
Olennaisena mausteena tässä ruoassa on aasialainen kalakastike eli fermentoiduista anjoviksistä tehty glutamaattipitoinen mausteliemi. Olen suhtautunut siihen melkoisella varauksella, koska olen kerran ostanut eräästä päivittäistavarakaupan ketjusta jotain kalakastikkeeksi väitettyä ja se maistui vain kertakaikkiaan vanhalle ummehtuneelle kalalle. Tällä kertaa säästin sekä rahaa, että makuhermojani ja marssin aasialaisen ruoan marketti Vii Voaniin Hakaniemessä. Eurolla sain pienen pullollisen pari vuotta kyspytettyä aitoa kalakastiketta, jonka hajussa ja maussa ei ole kalaisuudesta tietoakaan. Kastike haisee aikalailla parmesaanijuustolta.
Pho-keitto on erittäin maukasta, lämmittävää ja täyttävää. Jos suinkin vain jaksat, keitä itse lihaliemi. Älä ainakaan missään tapauksessa käytä liemikuutioita. Valmistin liemen edellisenä päivänä keittämällä sopivan kokoisiksi kiekoiksi sahattua ja uunissa paahdettua ydinluuta porkkanan, palsternakan, sipulin ja parin ruusukaalin kanssa. Hyvä paikka hankkia soppaluita on esim. Hakaniemen hallin Liha-Haka. Kolmella ja puolella eurolla saa messevän kokoisen naudan reisiluun ja sahauksen kaupan päälle.
Pho-keitto, kahdelle hengelle
1 l hyvää lihalientä
3 neilikkaa
1 kanelitanko
3 tähtianista
muutamia kokonaisia mustapippureita
muutamia kokonaisia sizhcuan -pippureita
1 rkl soijakastiketta
2 rkl kalakastiketta
200 g naudan sisäpaistia
150 g kuivattuja riisinuudeleita
2 pientä bird's eye chiliä
2 dl mungpavun ituja
kevät- tai ruohosipulia
tuoretta korianteria, basilikaa ja minttua
limetin lohkoja
Laita paistiliha pakastimeen kohmettumaan.
Lisää lihaliemeen mausteet ja anna hautua (ei kiehua!) n. puoli tuntia. Näin jälkiviisaasti nuo kaikki mausteet olisi tietyusti voinut laittaa liemeen jo keittämisvaiheessa.
Silppua valmiiksi kevätsipuli, chili ja yrtit.
Keitä nuudelit.
Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.
Asettele lautaselle nuudeleita, chiliä, ituja, kevät- tai ruohosipulia ja raakoja lihasuikaleita.
Kuumenna liemi kiehuvaksi ja kaada lautaselle.
Koristele yrteillä ja limelohkoilla
Nauti. Lisukkeeksi suositelllaan Nuoc Mam Cham -kastiketta.
Nuoc Mam Cham -kastike
3 bird's eye chiliä
1/2 porkkana
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl vettä
2 rkl riisiviinietikka
2,5 rkl kalakastiketta
2 rkl sokeria
1/2 limen mehu
Silppua valkosipuli ja chili pieneksi.
Leikkaa porkkana ohuiksi suikaleiksi.
Sekoita kaikki ainekset.
Kastikkeen kannattaa antaa maustua jääkaapissa yön yli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti