Pidimme toukokuussa ensimmäiset taloyhtiön talkoot moneen vuoteen ja yhtenä osana talkoohommia rakensimme pienen yrttipenkin pihan nurkkaan. Nyt siellä kasvaa rehevänä salviaa, minttua, rakuunaa, tilliä ja lipstikkaa. Kesän grillihetkiin suosittelenkin lämpimästi kylmää lipstikka-kurkkukeittoa. Omassa reseptissäni keittoon kuuluu vielä pieni tuunaus eli 1-2 valkosipulinkynttä pieneksi silputtuna.
Jatkamme myös edellisvuotiseen tapaan säkkiviljelyä Teurastamon pihalla. Tänä vuonna lähdimme kokeilemaan kaupunkiviljelijöiden suosiossa olevaa lehtimangoldia ja poimin ensikokeilua varten Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä ohjeen itämaisittain maustetuille mangoldikääryleille.
Mangoldikääryleet
reilu nippu mangoldinlehtiä
4 dl vettä
2 rkl merisuolaa
marinadi
2 rkl sokeria
2 rkl soijaa
2 rkl (paahdettua) seesamiöljyä
2 rkl kalakastiketta
2 valkosipulinkynttä
pieni pala inkivääriä
puolikas punainen chili
purkillinen säilöttyjä härkäpapuja
tuoretta korianteria
tuoretta minttua
tuoretta basilikaa
kevätsipulin varsi
Irrota mangoldinlehdet kannasta ja huuhtele hyvin. (Varret / kannat voi valmistaa pannulla parsan tapaan).
Kiehauta vesi ja suola. Jäähdytä.
Lado mangoldinlehdet kerroksittain kulhoon ja kaada suolaliemi päälle.
Peitä mangoldinlehdet kelmulla ja pane paino päälle. Anna maustua kylmässä vuorokauden verran.
Kaada suolaliemi pois ja huuhtele mangoldinlehdet.
Sekoita sokeri, soija ja kalakastike keskenään.
Kun sokeri on liuennut, lisää seesamiöljy.
Hienonna valkosipuli, inkivääri sekä chili ja lisää liemeen.
Pane mangoldinlehdet marinadiin ja kääntele hyvin, jotta maku tarttuu.
Anna maustua kylmässä painon alla muutamia tunteja.
Leikkaa pienimmät lehdet suikaleiksi ja jätä isot lehdet kääreiksi.
Kääri yhtä lehteä kohden muutama papu, peukolonpään kokoinen pala minttua, pari töyhtöä korianteria ja pari basilikanlehteä.
Koristele silputulla kevätsipulin varrella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti