torstai 19. tammikuuta 2012

Munattomia blinejä

Blinit ovat venäläisiä räiskäleitä. Itänaapurissa ne ymmärtääkseni useimmiten ovat ohuita lättyjä, joita syödään erilaisten täytteiden kanssa. Wikipedia tarjoaa kivan pikku trivian siitä, että aikanaan blinit on omistettu uhrauksena slaavien auringonjumala Jarilolle. Mene ja tiedä.

Seurueeseen kuului yksi muna-allergikko, joten blinitaikinasta piti improvisoida munaton resepti. Mielestäni se toimi  aivan mainiosti ja blineihin tuli mukava kuohkea rakenne sekä rapea pinta.

Munattomat blinit

Resepti on mukaelma Savon Sanomien sivuilta löydetystä reseptistä.


1 dl olutta
2 dl kermaa
25 g hiivaa

3 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja

Sekoita hiiva haaleaan nesteeseen ja lisää loput aineet. Perunajauho korvaa tässä reseptissä kananmunan ja antaa ryhtiä taikinalle.

Älä huolestu, vaikka taikina on tässä vaiheessa enemmän leipä- kuin lettutaikinan henkistä.

Anna taikinan hapantua 5-6 tuntia huoneenlämmössä.


Tässä välissä voit kirkastaa voin. Kirkastettu voi kestää paremmin kuumuutta kuin suoraan paketista otettu. Eikä käryä paistaessa. Sain tosin silti palohälyttimen soimaan blininpaiston aikana.

Taikinan paistamiseen tarvitset n. 200g voita.

Sulata voi kattilassa.

Keitä miedolla lämöllä n. 10min ja kuori kaikki pintaan nouseva valkoinen hera pois.

Dekantoi kirkas keltainen voisula.


Ennen paistamista: 
3 dl maitoa
1,5 tl suolaa
0,5 dl voisulaa

Lisää kiehuva maito, suola ja voisula.

Anna taikinan seistä n. 10 min ennen paistamista.

Paista blinit hyvällä lämmöllä voissa, välillä kääntäen niin pinta rapeutuu. Ehdottomasti valurautaisella pannulla. Tarkoitukseen sopii niin blinipannu, kuin monipaikkainen lettupannu. Jälkimmäisen etuna on se, että voit paistaa koko seurueelle kerralla omat blinit.

Tarjoile smetanan, mädin ja punasipulin kanssa. Lisukkeiksi sopivat myös sienisalaatta tai suolakurkut, hunaja ja smetana.

Muista snapsi! Blinit ovat raskasta ja rasvaista ruokaa, joten ne vaativat kyytipojaksi hieman liuotinta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tein tällä ohjeella elämäni ensimmäiset blinit. Hyviä tuli ja kaikki kehuivat. Koostumus on todella kuohkea, eikä munan puuttumista huomaa kukaan.