sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Kesän grilliherkkuja: Kaljapersekana

Internetlegenda ja amerikkalaisen bbq-perinteen hienoimpia tuotoksia. Neil Gaiman tosin viittaa tarinassaan Sunbird tähän reseptiin muinaisena tapana valmistaa fenix-lintua. Hyvä tarina, kannattaa lukea. Joka tapauksessa tämä resepti on sekä herkullinen että hauska. Linnun sisälle aseteltu olut kosteuttaa lihan ja grilli kypsentää sen päältä rapeaksi.

Kaljapersekana - Beer butt chicken



kokonainen maustamaton broileri
0,5l oluttölkki
suolaa
1 puska tuoretta rakuunaa, basilikaa ja salviaa
sitruuna
öljyä
1 chili

Glasyyri


2 rkl seesamöljyä
2 rkl soijaa
1 rkl hunajaa

Pilko 2/3 yrteistä ja sekoita niihin hieman rypsiöljyä.

Hiero broileri kauttaaltaan suolalla ja yrtti-öljyseoksella. Irrota nahka sormilla lihasta niin että saata mausteet hierottua nahan alla.

Asettele muutama sitruunaviipale ihon alle.

Broilerin siivet kannattaa kiinnittää rintalihaksiin jotta ne eivät erillään kuivu liikaa.

Avaa oluttölkki, juo 2/3 oluesta ja avaa tölkin kansi kokonaan avaajalla.



Lisää olueen 1/3 yrteistä, chili ja puolen sitruunan mehu.

Asettele oluttölkki tukevasti broilerin sisälle.

Grillaa miedolla, mielellään epäsuoralla lämmöllä n. 90 min kannen alla.

Sekoita glasyyri ja lisää se sudilla broilerin pintaan, grillaa vielä n. 10 min jotta saat rapean pinnan.



Yksinäisen tähtivaeltajan avaruusbanaanit


Jossain vaiheessa folioon käärityt, grillissä tai nuotion hiilloksessa kypsennettävät banaanit ovat jääneet mieleeni tällä nimellä. Lisäsin avaruusvaikutelmaa lorauksella yhden tähden jaloviinaa.

banaani
4 palaa tummaa suklaata
loraus jallua

foliota

Tee banaaniin pystysuuntainen viilto koko matkalta.

Lorauta sekaan jaloviinaa.

Asettele viiltoon rivi (4 palaa) suklaata.

Kääri folioon ja grillaa kannen alla n. 15 min. Voit valmistaa tämän ruoan myös nuotion hiilloksella.

4 kommenttia:

Erja kirjoitti...

Nykyään Suomestakin saa jo ihan kaljapersekanaa varten suunnitellun telineen: http://www.mulletoi.com/shop/kodin_sisustaminen/keittiovalineet/prod__5856_kaljakanateline. ;) Harmi, kun itse en vielä ole tätä herkkua päässyt maistelemaan.

Nanna kirjoitti...

meillä tämän nimi on vähän nurinkurisesti "Kaljapurkkiin tukittua kanaa", joksi poikani nimesi ruokalajin 4-vuotiaana!
Mutta aina yhtä hyvää ja hyvä "ohjelmanumero" myös vieraiden kanssa grillaillessa.

Minäkin näin länsinaapurissa tuollaisen telineen Åhlensilla, mutta musta siinä menee jo ajatus pois. Kaljatölkki sen olla pitää!

Simo kirjoitti...

Jaahas.... Nyt on sitten Hesari laittanut toimittajan kysymään Eviran asiantuntijoiden mielipidettä asiasta ja Iltasanomat julistaa koko grillaustavan terveysriskiksi. Varmaa tietoa ei ole, mutta grillatessa tölkistä saattaa irrota haitallisia aineita.

Toisaalta joku voisi sanoa oluttölkin olevan muutenkin täynnä haitallista ainetta, joten tyydyn toteamaan että grillatkaa omalla vastuulla.

Anonyymi kirjoitti...

200 litran tynnyrissä voi grillata, vaikka norsun T : HK Superkokki :D