keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Hirvipurilainen

Hampurilainen on erittäin moniulotteinen ruoka. Kiireessä maistuu toisinaan pikaruokalan muodottomaksi lytätty tuotos, ravintolassa tulee toisinaan tilattua hienompi haarukalla ja veitsellä syötävä versio ja Turussa vieraillessa viikonloppuaamun kruunaa ilman muuta Ravintola Kertun hampurilaisbuffetti. Parasta on kuitenkin grillin äärellä loihdittu omatekoinen purilainen. Laadukkaista aineista kasattu tasapainonen burgeri sopii vaativampaankin makuun. Viime viikonloppuna uhoilin jo grillikauden avaamista mökillä, mutta laiskuuttani en jaksanut kaivaa kaasugrilliä autotallista ja päädyin valmistamaan hampurilaispihvit muurinpohjapannussa kaasuliekillä. Kesäksi pitää tehdä pakastimeen tilaa, joten kaivoin pari pakettia jauhettua hirveä mukaan.

Pari pointteria hyvästä hampurilaispihvistä:

1. Kannattaa käyttää kohtuullisen rasvaista lihaa, jotta pihveistä tulee mehukkaita. Ei siis esim. naudan paistijauhelihaa, vaan naudan jauhelihaa. Hirven jauheliha vaatii seurakseen jotain rasvaista, esim. porsaan jauhelhaa, silavaa tai pieneksi hienonnettua porsaan kylkeä . 
2. Pihveihin ei laiteta muuta kuin lihaa ja mausteita (musta- ja valkopippuri, suola). Ei korppujauhoa, sipulia, eineskeittopusseja, kermaviiliä jne.
3. Anthony Bourdainin kokkiohjelmasta poimittu paistamisvinkki: Jauhelihapihvin paistopuoli voidellaan voisulalla ennen pannulle laittamista. Näin voi ei käryä pannulla, vaan imeytyy pihviin paistettaessa.

Hirvipurilainen2 osaa hirven jauhelihaa
1 osa porsaan jauhelihaa
suolaa
musta- ja valkopippuria

Sekoita eri lihalaadut huolellisesti ja mausta. Tämä kannattaa tehdä n. tunti ennen paistamista.

Muotoile pihveiksi ja paista kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta.

muut tilpehöörit
sämpylöitä
maustekurkkua
hampurilaismajoneesia
suolaa
pippuria
punasipulia (paistetaan pihvien jälkeen pannulla)
juustoa
rucolaa
tomaattia

1 kommentti:

Abe kirjoitti...

Jees burgeri ja rento blogi.