lauantai 23. maaliskuuta 2013

Ruoalla leikittelyä: Molekyylikokkauskurssi

Sain joululahjaksi kokkailukurssin ja pari viikkoa sitten pääsin lunastamaan paketin. Aiheena oli molekyyligastronomian piirissä tutkittujen tekniikoiden käyttö kokkaaamisessa. Kurssin järjestäjänä toimi Helsingin Kulinaarinen Instituutti. Teoriapuolesta vastasi Molekyyligastronomia -blogin kirjoittaja elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia ja käytäntöä koulutti keittiömestri Arto Rastas.

Teoriaosuudessa kävimme läpi lihan ja kananmunan kypsymiseen liittyvää teoriaa ja pääsimme maistelemaan erilaisia kananmunakokeiluja. Tämän jälkeen jakauduimme alku-, pää- ja jälkiruokatiimeihin ja ryhdyimme toteuttamaan päivän ruokalistaa eli lohicevicheä ja porkkanaravioleja, lammasta ja risottoa sekä suklaamoussea vaniljaspagetilla. En mene tässä sen tarkemmin resepteihin, koska ne eivät ole omiani mutta jatkossa tässä blogissa on luvassa muutama kikkailu uusien tekniikoiden avulla. Ehdin jo tilata sopivia apuaineita täältä.

Käytännön opit sisälsivät sous vide -kypsennystä eli tyhjiöpakatun tuotteen kypsentämistä vesihauteessa ja erilaisia hyytelöimistekniikoita. Meillä alkuruokatiimissä työajasta ylivoimaisesti suurin aika meni porkkanaraviolien kanssa askarteluun. Ravioli tarkoittaa tässä yhteydessä nestemäisen alginaattia sisältävän massan hyydyttämistä kalsiumpitoisessa vedessä niin että sisus jää nestemäiseksi. Tarkkaa puuhaa. Saatiin kuitenkin jokaisen lautaselle pari nättiä porkkanamehupalleroa.


Ruoanlaittoon oli varattu n. kaksi tuntia aikaa. Tämän jälkeen siirryttiin ruokapöytään nauttimaan kolmen ruokalajin menyy viineineen ja pari hauskaa yllätystä siinä välissä. Ensimmäisenä yllätyksenä tarjoiltiin pieni lasillinen gazpachoa, jossa tomaatti oli korvattu jollain hyvin erilaisella ja jälkiruokaa ennen saimme nauttia miellyttävän suutapuhdistavan sitruunasorbetin gintonic -vaahdolla. Ruoan lomassa Anu kertoili meille mielenkiintoisia tarinoita ruoan makuun vaikuttavista ympäristötekijöistä ja niistä tehdyistä tutkumuksista. Tieteellistä näyttöä on mm. siitä, että yhdessä jaettu ja syöty ruoka maistuu paremmalta kuin valmiiksi tarjoiltu.  Kaikkinensa oli oikein miellyttävä tapa viettää lauantaipäivää. Kotiin viemisiksi sain reseptikirjan ja mukavan innostuksen lähteä kokeilemaan oppimiani tekniikoita. Sous vide -jutut tosin ovat kotikokille hieman haastavia, koska tasalämmön pitää kiertovesihaude on hinnaltaan melko tyyris, mutta saimme myös vinkkejä kotikonsteihin. Ehkä niistä lisää myöhemmin.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Takavuosina helssinkiläinen luontaistuotekauppa ilmoitteli:
"meidän tuotteemme eivät sisällä lainkaan kemiallisia aineita"

Te Deum