lauantai 11. lokakuuta 2014

Ossobuco poronpotkasta

Pakastimessani on majaillut pussillinen viipaloitua poronpotkaa odottamassa säiden viilenemistä. Kesähelteillä kun ei oikein viitsinyt ryhtyä haudutettuihin pataruokiin. Ossobuco valmistetaan perinteisesti vasikanpotkasta mutta poro on samaa kokoluokkaa ja todella maukasta. Muistan valmistaneeni ossobucoa myös häränhännästä.

Kyseessä on Milanon alueelta peräisin oleva perinneruoka. Monissa resepteissä käytetään myös porkkanaa ja tomaattia, mutta annoin itselleni kertoa että perinteisin versio on ns. ossobuco in bianco jossa turhat väriläikät on jätetty pois. Pääraaka-ainetta lukuunottamatt olen koittanut mennä enemmän perinnelinjalla. Lisukkeena tavataan tarjoilla Risotto alla Milanesea eli sahramirisottoa, mutta menin hieman matalammasta kohtaa aitausta ja tyydyin lisukkeena tuorepastaan. Lisäksi höysteenä oli gremolata.

Ossobuco porosta

n. 800g poronpotkaa viipaloituna
suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
voita

2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni pala juuriselleriä
4-5 anjovisfilettä (sardellia)
1 tölkki demi glace kastikepohjaa
3,5dl valkoviiniä

10 tuoretta salvianlehteä
1 kanelitanko
2 laakerinlehteä
1/2dl kuivattuja mustatorvisieniä
rouhittua mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen ruoanlaittoa.

Hienonna sipuli, valkosipuli, selleri ja anjovis.

Kuullota kattilassa oliiviöljyssä.

Lisää kastikepohja ja anna hautua kevyellä lämmöllä.

Hiero potkaviipaleisiin suolaa, pyörittele vehnäjauhossa ja ruskista pannulla voissa.

Lado lihat uunipataan, kaada kasvikset ja lihaliemi sekaan.

Huuhtele paistinpannu valkoviinillä ja kaada viini uunipataan. 

Lisää mausteet ja hienonnetut sienet.

Hauduta uunissa 130 asteessa vähintään kolme tuntia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luuydin l.ossobucco on tämän ruuan se.

Pekka Levanto kirjoitti...

Mmnmmm!