Kapriskastike
kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
tilkka balsamiviinietikkaa
2 tl sokeria
2 purkkia tomaattipyrettä
1,5 dl vettä
1 pieni purkki kapriksia
suolaa
mustapippuria
Kuullota hienonnettu valkosipuli ja sipuli öljyssä.
Ripottele sekaan pieni tilkka balsamiviinietikkaa ja lisää sokeri.
Lisää tomaattipyre ja vesi. Kastike suurustuu nätisti, jos käytät tähän pastan keitinvettä.
Huuhdo kaprikset ja lisää kastikkeeseen.
Tuoretomaattikastike
1kg tomaatteja
1 paketti pekonia
kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
tilkka balsamiviinietikkaa
2 tl sokeria
tuoretta rosmariinia ja basilikaa
suolaa
mustapippuria
Kuori tomaatit ja poista niistä siemenet. Kuorimista helpottaa tomaattieen kalttaaminen eli tee pieni ristiviilto kuoreen tomaatin pohjaan, laita tomaatit kattilaan ja kaada päälle kiehuvaa vettä. N. 10-15 sekunnin jälkeen kuori irtoaa helposti.
Pilko tomaatit.
Paista pekoni.
Lisää tilkka öljyä, sipuli ja valkosipuli. Kuullota.
Lisää balsamiviinietikka ja sokeri.
Lisää pilkotut tomaatit ja yrtit. Hauduta kunnes tomaatinpalat ovat sulaneet tasaiseksi kastikkeeksi.
3 kommenttia:
Moi!
Minun lähestymistapani on ilmeisesti pluralistinen: Hyvä lopputulos tulee kun käyttää pyreetä ja paseerattua tai/ja murskaa ja/tai tuoretta. Niin ja olinpa aivan unohtaa kokonaisena säilötyt kuoritut tomaatit, nam! Näitä sekasin sopivassa suhteessa, mitä nyt sattuu kaapissa olemaan.
Oikeastaan näistä huonoimman tuloksen voi saada mielestäni tuoreilla tomaateilla, jotka usein suomessa ovat raakoja ja sokerittomia. Sen sijaan etelän lämmössä ylikypsentymisuhan alla säilötyt tomskut ovat parasta mahdollista materiaalia!
Lisäksi, itse olisin sanoanut, että tomaattikastike ilman oliiviöljyä on kuin Suomen hallitus ilman RKP:ta.
Ja soosia kuuluu hauduttaa pieteetillä :)
Antiteesi, teesi ja synteesi :)
Kaupassa sattui olemaan sen verran kypsän näköisiä tomaatteja, että uskalsin kokeilla. Sokeriahan siihen piti lisätä, mutta lopputulos oli maukas.
Hyvä oliiviöljy on varma tapa saada hyvää kastiketta, mutta mun mielestä öljyn raaka-ainetta tärkeämpää on se että öljyssä on makua. Ja tykkään kovasti kylmäpuristetun rypsiöljyn mausta. Siinä voi sitten leveillä vielä lähiruokanäkökulmalla, jos haluaa ;)
Niin joo aika hyvä tuo pekonimauste tuoretomaattikastikkeessa :)
Täytyy tunnustaa, että kylmäpuristettu rypsiöljy on itselleni tuntematon tuote. En siis varmaan tunnistaisi makuakaan. (Asia täytyy korjata heti.)
Sen sijaan jos jostain oliiviöljyruuaksi mieltämästäni ruuasta puuttuu se öliiviöljy, niin huomaan sen kyllä heti. Taidan olla urautunut oliiviöljyjunkie.
Lähetä kommentti