tiistai 24. toukokuuta 2011

Kaksi lähestymistapaa tomaattikastikkeeseen

Tomaattikastike ja pasta kulkevat nätisti käsi kädessä. Monissa resepteissä kastikepohjaksi ehdotetaan tomaattimurskaa. Itse käytän mieluiten joko tomaattipyrettä tai tuoreita tomaatteja.

Kapriskastike


kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi

tilkka balsamiviinietikkaa
2 tl sokeria

2 purkkia tomaattipyrettä
1,5 dl vettä
1 pieni purkki kapriksia

suolaa
mustapippuria

Kuullota hienonnettu valkosipuli ja sipuli öljyssä.

Ripottele sekaan pieni tilkka balsamiviinietikkaa ja lisää sokeri.

Lisää tomaattipyre ja vesi. Kastike suurustuu nätisti, jos käytät tähän pastan keitinvettä.

Huuhdo kaprikset ja lisää kastikkeeseen.



Tuoretomaattikastike


1kg tomaatteja

1 paketti pekonia


kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi

tilkka balsamiviinietikkaa
2 tl sokeria


tuoretta rosmariinia ja basilikaa

suolaa
mustapippuria

Kuori tomaatit ja poista niistä siemenet. Kuorimista helpottaa tomaattieen kalttaaminen eli tee pieni ristiviilto kuoreen tomaatin pohjaan, laita tomaatit kattilaan ja kaada päälle kiehuvaa vettä. N. 10-15 sekunnin jälkeen kuori irtoaa helposti.

Pilko tomaatit.

Paista pekoni.

Lisää tilkka öljyä, sipuli ja valkosipuli. Kuullota.

Lisää balsamiviinietikka ja sokeri.

Lisää pilkotut tomaatit ja yrtit. Hauduta kunnes tomaatinpalat ovat sulaneet tasaiseksi kastikkeeksi.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Moi!
Minun lähestymistapani on ilmeisesti pluralistinen: Hyvä lopputulos tulee kun käyttää pyreetä ja paseerattua tai/ja murskaa ja/tai tuoretta. Niin ja olinpa aivan unohtaa kokonaisena säilötyt kuoritut tomaatit, nam! Näitä sekasin sopivassa suhteessa, mitä nyt sattuu kaapissa olemaan.

Oikeastaan näistä huonoimman tuloksen voi saada mielestäni tuoreilla tomaateilla, jotka usein suomessa ovat raakoja ja sokerittomia. Sen sijaan etelän lämmössä ylikypsentymisuhan alla säilötyt tomskut ovat parasta mahdollista materiaalia!

Lisäksi, itse olisin sanoanut, että tomaattikastike ilman oliiviöljyä on kuin Suomen hallitus ilman RKP:ta.

Ja soosia kuuluu hauduttaa pieteetillä :)

Simo kirjoitti...

Antiteesi, teesi ja synteesi :)

Kaupassa sattui olemaan sen verran kypsän näköisiä tomaatteja, että uskalsin kokeilla. Sokeriahan siihen piti lisätä, mutta lopputulos oli maukas.

Hyvä oliiviöljy on varma tapa saada hyvää kastiketta, mutta mun mielestä öljyn raaka-ainetta tärkeämpää on se että öljyssä on makua. Ja tykkään kovasti kylmäpuristetun rypsiöljyn mausta. Siinä voi sitten leveillä vielä lähiruokanäkökulmalla, jos haluaa ;)

Unknown kirjoitti...

Niin joo aika hyvä tuo pekonimauste tuoretomaattikastikkeessa :)

Täytyy tunnustaa, että kylmäpuristettu rypsiöljy on itselleni tuntematon tuote. En siis varmaan tunnistaisi makuakaan. (Asia täytyy korjata heti.)

Sen sijaan jos jostain oliiviöljyruuaksi mieltämästäni ruuasta puuttuu se öliiviöljy, niin huomaan sen kyllä heti. Taidan olla urautunut oliiviöljyjunkie.