sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Niskaote kouluruokatraumoista osa 2: Kesäkeitto

Aiemmassa kirjoituksessa tillilihasta uhosin haastavani seuraavaksi kouluruokaklassikoista kanaviillokin. No, en ole saanut aikaiseksi. Lähinnä siksi että kaikki reseptit ovat aika isoille määrille enkä jaksaisi tehdä varstoon monen päivän ruokaa, josta en oikeasti pidä. Onneksi mieleen muistui myös toinen vakioinhokki eli kesäkeitto. Muistikuvissani koulukeittiö kesäkeitto oli haaleaa ja vetistä maitolitkua jossa lillui ylikypsiä veltoksi keitettyjä pakastevihanneksia.

Kävimme viime viikolla vaimon kanssa lounastamassa Teurastamon Kellohallilla ja tarjolla oli erittäin maukas kalaliemeen tehty kesäkeitto, jota käytin inspiraation lähteenä tähän reseptiin.

Kesäkeitto























10 keitettyä (uutta) perunaa

2 rkl voita

2 l perkaamattomia herneitä
1 kukkakaali
3 pientä porkkanaa


2 l vettä
3 liemikuutiota

250g Koskenlaskija -juustoa


kourallinen kanttarelleja
1 kevätsipuli
nippu mangoldia



Halkaise perunat ja paahda uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia eli kunnes ovat mukavasti ruskistuneet.

Perkaa herneet, pilko porkkanat, kukkakaali ja kevätsipulin sipuliosio.

Kuullota voissa.

Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä n. 10 minuuttia kunnes vihannekset ovat sopivasti kypsiä.

Lisää Koskenlaskija pieninä paloina. Sekoita kunnes juusto on sulanut.

Lisää viimeiseksi kanttarellit, pilkotut kevätsipulin varret ja mangoldinlehdet (jotta säilyttävät nätin vihreän värin).

Laita lautaselle paahdettuja perunoita ja kauho päälle keittoa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse paistaisin kanttarellit ja keittäisin perunat.Then again-what do I know.
Nimim.Te Deum.

Simo kirjoitti...

Perunat sekä keitetään että paahdetaan. Kanttarellit ovat hyviä sellaisenaan, jos ne sekä paistaa että lisää keittoon on riskinä ylikypsyminen jolloin niistä tulee sitkeitä.