maanantai 14. lokakuuta 2013

Laiskan miehen muffini: Banaanileipä

Kävimme hiljattain perhevalmennusryhmän vauvatapaamisessa. Ajankohta oli sovittu neuvolan puolesta ja paikkana oli kaupungin leikkipuiston sisätila, mutta tilaisuus oli täysin omatoiminen. Mukavan rentoa tarinoiden ja vinkkien vaihtoa muiden ensikertalaisten vanhempien kanssa. Tarjolla oli myös todella hyviä banaanimuffineita (muffinseja?) ja siitä innostuneena päätin kokeilla leipomista. En kuitenkaan jaksanut ryhtyä väkertämään yksittäisiä pieniä leivonnaisia joten satsasin amerikkalaiseen klassikkoon eli banaanileipään. Osoittautui todella helpoksi reseptiksi.

Lyhyen googlettelun perusteella varsinainen banaanileivän resepti lienee peruja Yhdysvaltain suuren laman ajalta 1930-luvulta. Reseptiä on käytetty keinona hyödyntää ylikypsäksi menneet banaanit. Jatkohaun perusteella löytyi kuitenkin viite maininnasta keittokirjassa vuodelta 1849. Tämän lähteen mukaan alkumuoto olisi peräisin Länsi-Intian saaristosta, jossa soseutetuista banaaneista kuivattiin eväskakkuja joko auringonpaahteessa tai nuotiolla.

Banaanileipä

3 kypsää banaania
75g voita

1 muna
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl hasselpähkinärouhetta

Soseuta banaanit kulhossa haarukalla.

Lisää sekaan pehmeä voi ja sekoita.

Lisää seokseen kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri.

Ripottele sekaan leivinjauhe.

Lisää jauhot ja pähkinät, sekoita kunnolla.

Kaada taikina voideltuun leipävuokaan.

Paista 1 tunti 175 asteessa.

Kyytipojaksi suosittelen kylmää maitoa.

Ei kommentteja: