sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Cowboyruokaa

Mitä yhteistä on poronkäristyksellä ja chili con carnella? Niihin liittyy ainakin minulla mielikuva joko poronerottelun tai karjanajon iltana nuotion äärellä kyyristelevistä miehistä ja nuotiolla porisevasta lihapadasta. Lisäksi molempiin tulee minun valmistamanani olutta.


Chili con Carne

Chili con carnesta tulee ensimmäisenä mieleen sombrero, taco ja paksut meksikolaisviikset. Chili con carne kuitenkin syntyi Teksasin San Antoniossa, Kanarian saarilta tulleiden espanjalaissiirtolaisten keskuudessa. Se on myös virallisesti määritelty Teksasin kansallisruoaksi vuonna 1977. Alunperin kyseessä oli kuivatusta lihasta, naudanrasvasta ja chileistä tehty kuivaruoka jota oli helppo kuljettaa mukana pitkiäkin matkoja. Kuivatut ruokabriketit liotettiin padassa muhennokseksi. Tarkemman kuvauksen chili con carnen historiasta voi lukea täältä.

Minun versioni tästä lämmittävästä herkusta on seuraavanlainen:

140g pekonia
400g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 tuoretta punaista chiliä

suolaa ja mustapippuria

1 rkl kaakaojauhetta

2 prk tomattipyreetä
1,5 dl olutta
1 dl vettä

1 tölkki kidneypapuja

Ruskista pekoni ja jauheliha.

Mausta suolalla.

Lisää joukkoon silputtu chili, valkosipuli ja sipuli, kuullota lihan seassa pehmeäksi.

Ripottele päälle kaakaojauhe.

Lisää olut ja tomaattipyree ja hauduta kannen alla vähintään 25min, lisää tarvittaessa vettä.

Lisää viimeiseksi valutetut säilykepavut, anna hautua kannen alla n. 10min ennen tarjoilua.

Tarjoile riisin tai leivän kanssa, pelkältään tai paahda uunissa nachokasan päällä, juustokastikkeella kuorrutettuna.


Poronkäristys

Poronkäristys on myös selkeä matkaruoka. Kaikki ainesosat (poronliha, silava / voi ja olut) ovat kohtuullisen säilyvää sorttia. Erityisesti talvella jäätynyt poronpaisti kulkee poromiehellä helposti ja pilaantumatta mukana. Reseptiä voi ja kannattaa kokeilla myös hirvenlihalla.

300g jäistä poronselystä tai paistia, kaupan pakastealtaasta saa myös valmiiksi muotoiltua käristyslihaa
reilu nokare voita
1dl olutta

suolaa ja pippuria

Leikkaa jäinen tai kohmeinen poronliha pieniksi suikaleiksi ja ruskista voissa valurautapannulla.

Kaada sekaan olut ja anna kiehua kasaan.


Tarjoile perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.

Ei kommentteja: