sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Soppatykitys osa 2: Vihreitä soseita

Pehmeät sosekeitot sopivat myös hyvin talviseen keliin lämmittämään suuta ja mieltä.

Purjo-perunasosekeitto

Tähän keittoon tutustuin muistaakseni ensimmäisen kerran yläasteen kotitaloustunnilla. Resepti taisi olla hieman yksinkertaisempi, mutta erityisesti mieleeni jäi kiehtova vihreä väri.

Valkosipuliin tulee paahtaessa mielenkiintoinen pähkinäinen maku, joka sopii erittäin hyvin yhteen purjon kanssa.

4 valkosipulinkynttä
3 perunaa
pieni pala juuriselleriä
1 purjo
2 dl kermaa

Puolita valkosipulinkynnet, voitele öljyllä ja paahda uunin grillivastuksen alla kunnes pinta alkaa ruskistua.

Kuori ja pilko peruna ja juuriselleri, laita kattilaan sen verran vettä että palaset juuri ja juuri peittyvät. Keitä n. 10 minuuttia.

Pilko purjo ja asettele paloitetut osat kiehuvien perunoiden päälle. Kun purjoa höyrystää, sen väri säilyy. Anna kiehua toiset 10 minuuttia.

Lisää kerma ja valkosipuli, soseuta.

Tarjoile krutonkien kera.


Kermainen hernekeitto

Tätä keittoa olen tarjoillut muutamana vuonna rapujuhlien alkupalana. Näin laskiaisajan lähestyessä ajattelin nostaa hernekeiton ajatuksiin myös talviruokana.


75g voita
50g piparjuurta

500g pakasteherneitä

5dl liha- tai kasvislientä
120g smetanaa

2dl kuohukermaa

suolaa
musta- ja valkopippuria

pekonia

Paista pekoni rapeaksi ja asettele talouspaperin päälle valumaan.

Kuori ja raasta piparjuuri, kuullota sitä hetken ajan voissa.

Lisää herneet ja sekoittele niitä, kunnes ne sulavat.

Lisää liemi ja kiehauta.

Lisää smetana ja soseuta.

Juuri ennen tarjoilua lisää kuohkeaksi vatkattu kuohukerma varovasti sekoittaen.

Tarjoile silputun pekonin kanssa. Päälle voi myös ripotella hieman savusuolaa.

Ei kommentteja: