sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Pestooks' tässä?

Lumisateista huolimatta ilma on selkeästi keväinen, vaimo päätti laittaa ikkunalaudalle yrttejä (siis basilikaa ja sen sellaista) itämään ja kenties siitä johtuen lauantairuoaksi valikoitui pestokastike. Tai sitten syynä oli se, että pesto on tosi hyvää.

Pesto on peräisin Pohjois-Italian Genovasta, mutta vastaavanlaisia kastikkeita on myös valmistettu Ranskan Provencessa. Pestoja on varmaan olemassa yhtä monta erilaista kuin tekijöitänsä. Italialaisesta alkuperäisestä poiketen käytän kylmäpuristettua rypsiöljyä koska pidän sen mausta. Oma pestoreseptini on peräisin vuosituhannen vaihteesta, jota olimme viettämässä eräällä kesämökillä Inkoossa. Resepti on pysynyt lähes muuttumattomana, ainoa muutos on vuosien myötä kehittynyt terve varovaisuus valkosipulin kanssa.


ruoanlaittojuoma: Bushmills 10 year old single malt


1 puska persiljaa
2 puskaa basilikaa
1dl pinjansiemieniä (vo. myös saksanpähkinää)
1½ dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
100g parmesaania
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria

optio: pilkottu aurinkokuivattu tomaatti

Pese ja kuivaa yrtit huolellisesti.

Laita basilikan ja persiljan lehdet silppuriin. Basilikan varsissa saattaa olla hieman puiseva maku, joten en käytä niitä.

Raasta parmesaani.

Pilko valkosipuli ja persiljan varret veitsellä. Varrenpalaset ovat mukavan rapeita.

Hienonna pinjansiemenet huhmareessa.

Yhdistä edellämainitut aineet sekä öljy ja anna seista huoneenlämmössä min. tunti.

Huom! Ilmeisesti kunnon puritaani hienontaisi kaikki ainekset huhmareessa, mutta mukavuudenhaluinen kokki pääsee vähemmälläkin.

Lopuksi vielä fiilistelykuva ihan muuten vaan:

Ei kommentteja: