sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Valmistujaispöydän antimia

Siskoni sai koulun päätökseen ja juhlia päätettiin viettää meidän kotonamme, koska siskon asunnossa oli neliöitä hieman vähemmän kuin kutsuttuja ihmisiä. Pöydän antimien suhteen hänellä oli kaksi toivetta: ruisnappeja graavilohitartarilla ja syntisen hyvä suklaakakku.

Lohitartar

Muistatteko vielä yläasteen TET-viikot? Työelämään tutustumista viikon tai kahden ajan ilman palkkaa. Ovelana poikana vietin molemmat yläasteemme TET-viikot ravintolassa, koska siellä sai ainakin ruokapalkkaa. Hämeenlinnan Ravintola Piparkakkutalossa vietetty viikko oli erittäin mukava. Vastuullani oli mm. päivittäin lounassalaattipöydän vihannesten pilkkominen. Eräänä päivänä valmistelimme alkupaloja yksityistilaisuutta varten. Autoin täytteen tekemisessä ja väkersin toistasataa pientä ruisleipästä, joissa oli täytteenä graavilohesta ja smetanasta valmistettua tahnaa. Siinä sivussa tuli myös maisteltua ihan vain muutama leivänkannikka...


500g lohifilettä
karkeaa merisuolaa

250g smetanaa
1 rkl sinappia
puoli puskaa tilliä

suolaa
mustapippuria

Graavaa lohifile kevyesti edellisenä päivänä.

Vatkaa smetana kuohkeaksi.

Jauha nahattomat lohipalat lihamyllyssä.

Mausta sinapilla, hienonnetulla tillillä, suolalla ja pippurilla

Tarjoa ruisleivän tai ruisnappien täytteenä. Lisukkeeksi voi pilkkoa punasipulia.



Death by chocolate?


Olen itse ruoanlaiton suhteen melko suurpiirteinen. Reseptit on mielestäni tehty sovellettaviksi ja ainesosien tarkalla grammamäärällä ei aina ole ihan niin suurta väliä. Pääasia, että lopputulos maistuu hyvältä. Tämä lähestymistapa ei valitettavasti päde leipomiseen ja niinpä vuorossa on taas vieraskauhan kautta tuotettu resepti. Kunnia tästä syntisen maukkaasta suklaakakusta kuuluu vaimolleni.

Alkuperäinen resepti on peräisin 15.9.2010 julkaistusta Kotivinkistä.



1 dl rusinoita
3/4 dl rommia tai brändyä

300g voita
5 dl sokeria
2 dl kaakaojauhetta
5 luomumunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
250g valkosuklaata
1 dl saksanpähkinöitä

Liota rusinoita vähintään 1 vrk rommissa tai brändyssä.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.

Lisää kaakaojauhe ja munat yksitellen voimakkaasta vispaten.

Sekoita vehnäjauhot taikinaan.

Lisää raastettu valkosuklaa, rusinat ja pähkinät varovaisesti sekoittaen.

Paista keskitasolla 175 asteessa n. 40min, kunnes taikina ei enää tartu tikkuun jolla kokeilet kypsyyttä.

Jäähdytä kunnolla ennen tarjoilua.

1 kommentti:

aleksi kirjoitti...

ovelina poikina mun kaverit perusti surf-yhdistyksen ja kaikki ihmiset oli aina siellä työharjotteluissa ja teteissä..

en usko että niistä kukaan on vieläkään nähnyt elävää surffilautaa