sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Niskaote kouluruokatraumoista osa 1: Tilliliha

Päätin aloittaa uuden sarjan kirjoituksia ruokalajeista, joihin liittyy voimakkaita muistoja ala- ja yläasteen ajoilta. Wikipedian mukaan tillilihaa ei enää nykyisin tarjota kouluissa, mutta lähestyn nyt silti kouluruokatraumoja tarttumalla härkää sarvista ja keittämälle siitä tillinvarsilla maustettua lientä.

Samalla haastan teitä ehdottamaan kouluruokailuista mieleenne syöpyneitä ruokia, joista lupaan poimia ideoita tämän sarjan resepteiksi.

Tilliliha

Tilliliha on suomalainen perinneruoka, joka pohjautuu viillokkiin (ransk. fricassée). Ranskalaisessa keittiössä viillokki eli keitetty lintu- tai liharuoka suurustetaan kananmunankeltuaisella. Päädyin helpompaan vaihtoehtoon, jossa kastikkeena on keitinliemeen valmistettu hapanimelä valkokastike. Resepti on sovellettu Otavan mainiosta Kotiruoka -kirjasta. 


liemi
800g luutonta naudan etuselkää tms. keittolihaa
1,5 l vettä
3 tl suolaa
1 tl kokonaisia valkopippureita
1 tillinippu (varret)
1/4 juuriselleriä
1 porkkana
1/2 palsternakka

Valmistetaan kuten lihaliemi eli ainekset kylmään veteen, lämmitetään hiljalleen kiehuvaksi ja keitetään n. 1,5 tuntia. Pinnalle nouseva vaahto kannattaa kuoria keittelyn aikana pois.

Suodata liemi ja pilko liha kuutioiksi.

kastike
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl lientä
1 tl sokeria
1 tl sitruunamehua
hienonnettua tilliä

Sulata voi kattilassa.

Lisää sekaan jauhot ja anna kiehua jonkin aikaa. Älä kuitenkaan ruskista!

Lisää voimakkaasti sekottaen puolet liemestä vähän kerrallaan. Sekoita tasaiseksi.

Lisää loput liemestä ja anna kiehua muutama minuutti.

Mausta tillillä, sitruunamehulla ja sokerilla.

Lisää lihapalaset.

Tarjoile esim. kuorettomien keitinperunoiden kanssa.

Istu suorassa!

Ei kyynärpäitä pöydälle!

Pöydästä ei saa nousta ennen kuin lautanen on tyhjä!

3 kommenttia:

Simo kirjoitti...

Kopioidaan kommentti sienipiirakkakirjoituksesta tänne:

Kouluruokia we´d like to see:
- makaronivelli
- suklaapuuro
- pakastekalakeitto
- kanaviilokki.

"Vaiennettujen Torvi"


Kiitokset V.Torvelle hyvistä ideoista, kanaviillokkia on ainakin luvassa.

Satu kirjoitti...

Meillä ei ollut koulussa koskaan tillilihaa ja tekemäsi ateria näyttääkin ihan mukiinmenevältä ellei peräti herkulliselta.

Kanaviillokkia sen sijaan meillä oli ja se tunnettiin nimellä limakastike. Mautonta.

Muita kouluruokien klassikoita/kammotuksia on nälkäpäivän puuro. Muistot puistattavat. Jos joskus lähdet perinneruokiin (tämä ruoka kuuluu myös kouluruokiin), niin mykyrokkaa ehdotan.

Vieraskauha kirjoitti...

Miten olis: Makaroni-jauheliha-sotku (sis. herne-porkkana-sekoitus) ja lisukkeena banaani-punakaalisalaatti. Juomaksi sinistä maitoa ja näkkileipä.