torstai 28. huhtikuuta 2011

Mjöd

Vappu lähestyy ja jos nyt pistää toimeksi, ehtii saada vapunpäivän piknikille simoja mukaan. Hunajasima lienee yksi maailman vanhimpia alkoholijuomia, ja perinteitä kunnioittaaksemme olemme valmistaneet myös modernin vappusiman hunajaan. Jossain vaiheessa olisi myös mielenkiintoista keitellä hieman väkevämpi viikinkityylinen sima, mutta se jääköön toiseen kertaan.

Hunajasima


5l vettä
250g hunajaa
250g fariinisokeria
2 sitruunaa
tuoretta hiivaa




Pese sitruunat ja kuori niistä ohuelti talteen kuoren keltainen osa. Poista valkoinen välikuori ja viipaloi sitruunat.

Heitä kuoret ja sitruunaviipaleet ämpäriin.

Kuumenna n. 1,5l vettä, liota siihen hunaja ja fariinisokeri.

Kaada kuuma vesi ämpäriin sitruunoiden seuraksi.

Lisää loput vedestä kylmänä.

Odota että seos on kädenlämpöistä ja murenna sekaan n. herneenkokoinen pala hiivaa.

Anna käydä n. 1vrk huoneenlämössä.

Pullota sima ja anna asettua jääkaapissa 1-2vrk. Jotkut lisäävät tässä kohtaa rusinoita, minä en.

Jälkiviisaus


Simoista voi nauttia myös pitkin kesää, joten ei kannata huolehtia turhaan mikäli ei ehdi niitä panemaan vapuksi.

3 kommenttia:

Z kirjoitti...

Jälkihuomautus vielä. Fariinisokeri tuo siis simaan väriä ja hunaja makua. Siksi siinä on niitä molempia.

Ville S. kirjoitti...

Inkivääri on muuten mainio siman mauste. Jo kymmenen sentin pätkä viipaloituna antaa ämpärilliseenkin makua. Laitetaan ämpäriin samaan aikaan sitruunoiden kanssa.

-Ville

Z kirjoitti...

Olen myös törmännyt raparperisimaan. Etenkin lähiruokaentusiasteille voi olla houkuttelevaa tuoda siman hapokkuus kotimaisista raaka-aineista. Tuossa linkin takana olevassa reseptissä on kyllä sitruunaakin, mutta en usko että se on oikeasti välttämätöntä.