sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Vieraskauha: Italian ja vähän Etelä Amerikan hengessä

Tällä kertaa esillä on vaimon kokkaamaa ruokaa Italian ja hieman Etelä-Amerikan hengessä. Keväisen aurinkoisen sunnuntaipäivän kruunasi upeasti bruschetasta, katkarapucevichestä ja sienirisotosta muodostunut ateria. Kotimaisuutta ruokaan tuo risoton pohjana käytetty viimeviikkoisen hirvenpaistin liemi ja mökiltä viime syksynä poimitut  mustat torvisienet.


Bruschetta


Hyvin yksinkertainen ja maukas alkuruoka, jonka väitetään saaneen alkunsa 1400-luvun Toscanassa. Alun perin pelkästään oliiviöljyllä kostutettua paahdettua leipää johon on hierottu valkosipulia. Nyttemmin bruschettaan kuuluu lähtemättömästi myös tuore tomaatti. Lisätietoa bruschettan historiasta esim. täältä.

Tein perjantaina ruoaksi pestoa ja sitä jäi yli. Se päätyi korvaamaan oliiviöljyn.


6 viipaletta vaaleaa leipää
6 rkl pestoa
2 tomaattia
suolaa

Poista tomaateista siemenet ja kuutioi tomaatit.

Voitele leivät kevyesti oliiviöljyllä ja levitä päälle n. 1rkl pestoa per leipä.

Lisää tomaatit.

Paahda 250-asteisessa uunissa kunnes leipä on saanut kevyen ruskean värin.


Katkarapuceviche

Ceviche on Etelä-Amerikkalainen sitrusmehussa raakakypsytetty kalaruoka, jossa on mausteena chiliä. Tässä versiossa kala on on korvattu pakastekatkaravuilla.


200g katkarapuja
0,5 dl sitruunamehua

2 salottisipulia
1rkl oliiviöljyä
1/2 tuore chilipaprika
suolaa ja mustapippuria

1 avokado
tuoretta korianteria

jääsalaatin lehtiä

Sulata katkaravut sitruunamehussa huoneenlämmössä.

Pilko sekaan sipuli ja chili.

Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla.

Lisää kuutioitu avokado ja hienonnettu korianteri.

Tarjoile salaatinlehdiltä, joihin ruoka kääritään syödessä.


Sienirisotto




2 rkl voita
3 dl risottoriisiä
2 salottisipulia

1 dl valkoviiniä

9 dl lihalientä (käytimmä vedellä jatkettua paistilientä)
1,5 dl kuivattuja mustia torvisieniä

50g parmesaania

Kuullota ensin riisiä voissa ja lisää hetken kuluttua sipuli.

Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin.

Lisää 2 dl kuumaa lientä ja kuivatut sienet.

Anna risoton kiehua kasaan miedolla lämmöllä n. 30 min aina välillä lientä lisäten. Riisinjyviin pitäisi jäädä pureskellessa hieman vastusta.

Lisää lopuksi sekaan raastettu parmesaani ja sekoita kunnes se on sulanut risottoon.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä menu!
Tosin:tomaatit vaikuttavat kovin nuorilta(epäkypsiltä) ja kuorellisilta.

nimim."Jantunen of all trades"