tiistai 20. marraskuuta 2012

Keittiö on valmis, saa tulla pyyhkimään!

"Runo on valmis, saa tulla pyyhkimään."
- Juice Leskinen - 

Sunnuntaina remontin tilanne oli vähintäänkin jännittävä. Maanantaina luvattiin taas kaiken olevan valmista. Tai siis lieden, uunin ja tiskikoneen kytkentää vaille valmista. Tullessani kotiin töistä huomasin ilokseni että tilanne oli juurikin tämä. Pari vetolaatikkoa, lattialistaa ja kynnys odottivat vielä asennustaan koska niiden alle tuli sähkövetoja. Raiteet oli löydetty ja vaihdoin muutaman sanan timpurin kanssa. Hän lupasi sahata meille tason jämäpaloista pari leikkuulautaa kotonaan olevalla sirkkelillä. Nyt on sitten pähkinäpuiset leikkuulaudat.

Ei tässä kuitenkaan vielä ihan kaikki. Tiistaina klo. 13 sain puhelun suunnittelijalta. Sähkömies oli asennusten yhteydessä porannut reiän seinän sisällä kulkevaan kaasuputkeen. Työt oli keskeytettävä ja keskiviikkoaamuksi tilattiin kaasuasentaja korjaamaan putki. Sinänsä kyseessä oli hyvin inhimillinen virhe. Sähkömies oli porannut kiinnityksiä seinään, jossa oli aiemminkin kulkenut johtojen kotelointia. Tässä vaiheessa asiasta ei viitsinyt sen kummemmin suuttua koska meille ei koitunut episodista lisäkustannuksia. Onni oli muutenkin matkassa, koska korjaustyön tieltä täytyi irrottaa seinästä vain yksi kaappi. Olisi voinut olla pahemminkin. Olisivat voineet esimerkiksi porata vesiputkeen...
Ja keskiviikkona kyökki oli valmis. Tulin kotiin puoli viideltä ja löysin timpurin sutimasta pellavaöljypohjaista kyllästettä puutasoon ja viimeisiä silikonisaumauksia kaakelien reunoihin. Keittiössä oli kaikki paikoillaan kuten pitikin. Urakoitsija tuli kuittaamaan avainten palautuksen ja toi mukanaan pullon skumppaa uuden keittiön kunniaksi.


Aikataulu venyi kolme päivää (ei paha) ja budjetti ylittyi. Rahapuolen voi tosin laskea niin, että jos huomioidaan mahdollisuus kotitalousvähennykseen, budjetin ylitys on vain luokkaa 5%. Sinänsä (positiivinen) yllätys oli se, että urakoitsija käytti kotimaista työvoimaa ja kotimaisia aliurakoitsijoita eli tuli hyvä mieli siitä että olemme tukeneet kotimaista työllisyyttä. Nyt kehtaa hyvällä omallatunnolla hakea kotitalousvähennystä.

Viimeiseksi vielä sekalainen vinkkilista keittiöremonttia suunnitteleville.

Keittiöremppaajan muistilista
 • Teetä suunnittelu ammattilaisella. 
 • Maksa ammattimiehelle urakoitsijan paimentamisesta ja tilausten koordinoimisesta. Maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin mielenrauhan säilymisenä.
 • Mieti ja varaa sopiva väistötila keittiön tavaroille. 
 • Omaksu välimerellinen aikakäsitys. Mañana.
 • Muista hyväksyttää remonttisuunnitelma taloyhtiöllä.
 • Tee kirjallinen urakkasopimus urakoitsijan kanssa. Merkki molemminpuoleisesta luottamuksesta. Mahdollisista hyvityksistä ei kuitenkaan kannata myöhästymisten kohdalla haaveilla (lain mukaan 0,5% per täysi viivästysviikko).
 • Pyri tilaamaan materiaalit paikoista, joilla on tavaraa varastossa. Me olisimme varmasti joulunakin vailla keittiötä jos esim. taso olisi tilattu ulkomailta.
 • Tarkista, tarkista ja tarkista kaikki. Myös kaikki kirjallisesti sovittu.
 • Suojaa muu asunto hyvin. Remonttifirma ei sitä tee.
 • Pyydä valvontalausunto ulkopuoliselta taholta. Ei ole merkittävä lisäkustannus.
 • Tarkista vielä kerran kaikki mikä vähänkin epäilyttää. Jos saat vastaukset kaikkiin tyhmiinkiin kysymyksiin, voit olla melko luottavaisin mielin.
 • Pyri sopimaan kaikki asiat joko projektin koordinoijan tai urakoitsijan kanssa. Yksittäisen remontti-, putki- tai sähkömiehen kanssa ei kannata lähteä muuttamaan suunnitelmia tai sopimaan yksityiskohtia.
 • Varaudu viivästyksiin ja budjetin ylitykseen. Fiksu varautuu 10% ylitykseen, varman päälle laskeva 20% ylitykseen.

Ei kommentteja: