maanantai 26. marraskuuta 2012

Terveisiä perusleiristä: Makaroonilaatikko


Monena maanantaina olen valmistautunut tulevaan viikkoon tekemällä ison vuoan lasagnea ja lupaan kertoa pikareseptini siihen lähiaikoina. Luin viikonloppuna Tuomas Kyrön mielensäpahoittajan uusista seikkailuista kirjassa "Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike" ja kenties sen innoittamana teki mieli tällä viikolla ottaa reipas harppaus kohti kotoisia perusruokia. Päädyin klassiseen lihamakaroonilaatikkoon. Kielitoimiston suosituksen mukaan se on makaroni, mutta asetun tässä kohtaa poikkiteloin vaikken asiasta viitsi mieltäni pahoittaakaan.

Lihamakaroonilaatikko

1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
2 rkl voita

400g jauhelihaa

1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl aromisuolaa (käytin lomareissulta ostettua kroatialaista Vegetaa)
musta- ja valkopippuria

1 purkki tomaattipyrettä

6 dl täysjyvämakaroneja
2 l vettä
1 tl suolaa

6 dl maitoa (vähintään sinistä, mielellään punaista)
2 munaa
juustoraastetta

Kuullota hienonnettu valkosipuli ja sipuli.

Lisää sekaan jauheliha, ruskista ja mausta.

Sekoita jauhelihaan tomaattipyre.

Keitä ja valuta makaronit. Lisää sekaan nokare voita ja sekoita.

Voitele paksu vuoka voilla.

Kaada vuokaan makaronit ja liha-sipuliseos sekoita.

Sekoita munat ja maito, kaada vuokaan.

Ripottele päälle juustoraastetta.

Paista uunissa 175 asteessa alatasolla n. tunti.

Nauti ketsupin kera. Tai puolukkahillon, jos ketsupista pahoittaa mielensä.

Makaroonilaatikko on parhaimmillaan seuraavana päivänä kun se on saanut vetäytyä kunnolla.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvältä vaikuttaa! Itse joskus juustoraasteen sijasta laitan korppujauhoa+ voinokareita pinnalle. En ole koskaan kokeillut tomaattipyreetä jauhelihaan, pitänee kokeilla. Mausteita käytän enemmän, mm. paprikajauhetta.