sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Keittiöremontin vaiheita

Tässä kirjoituksessa esittelen keittiöremontin etenemistä vaihe vaiheelta. Mukaan mahtuu kattava skaala tunteita ja tapahtumia. Haluan näin aluksi muistuttaa lukijoita siitä, että kaikesta jännityksestä huolimatta lopputulos on erittäin hyvä ja olemme siihen täysin tyytyväisiä. Muutamia selkeitä ongelmia, väärinkäsityksiä ja vahinkoja tapahtui, mutta ne korjattiin vikkelästi ja kunnialla. Voimme siis hyvillä mielin suositella niin suunnittelijaa kuin käyttämäämme remonttifirmaa.

Keittiön suunnittelu alkoi toukokuussa mittojen ottamisella ja suunnittelutapaamisella. Meillä oli muutamia valmiiita ajatuksia: halusimme selkeyttä, säilytystilaa ja käytännöllisyyttä. Lisäksi olimme laittaneet tovelistalle massiivipuutason, induktio- ja kaasuliedet ja kalusteisiin sijoitettavan uunin. Suunnitelmaa hiottiin kesän yli ja piirrokset hyväksyttiin elokuussa.  Remontointi- / asennusurakoitsija valikoitui suunnittelijan suositusten perusteella. Remonttiin varattiin aikaa marraskuun alusta yksi viikko.

Remonttisuunnitelma tuli vielä hyväksyttää taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijän suosituksesta palkkasimme valvovan rakennusmestarin tekemään loppulausunnon hyvän rakennustavan noudattamisesta. Lakien mukaan remontin teettävä osakas on vastuussa 10 vuoden ajan kaikista teettämistään tai tekemistään muutoksista, mutta esim. vakuutusyhtiötä varten valvontalausunto on tarpeellinen siinä vaiheessa jos jotain menee pieleen. Lausunnon hinta on hyvin, hyvin pieni osa koko remonttia enkä suosittele säästämään jättämällä se pois. Suunnitelmiin valvoja esitti vain yhden kommentin: allaskaappien alle piti rakentaa muovimatosta koko kaapiston mittainen allas, joka valuttaa mahdollisen putkivuodon vedet välittömästi näkyviin. Tästä sovittiin urakoitsijan kanssa.

Tarvikehankinnat kuulostivat maallikon korvaan moniulotteisilta (kaapit Ikeasta, kodinkoneet Boschilta, allas Stalalta, hana Orakselta, lattia ja kaakelit rautakaupasta ja taso puutavaraliikkeestä). Suunnittelija koordinoi kaikki hankinnat ja tilaukset tulivat paikalle ajallaan ja oikein. Paitsi yksi Ikean kaappi, jonka remonttimies kävi vaihtamassa.

Remontin eteneminen

Maanantaina keittiö oli purettu ja fresko tasoitettu piiloon.
Virheellisesti asennetun laminaatin alta paljastui sangen kiehtova alkuperäinen linoleumi. Leikilläni ajattelin jopa että tuon voisi jättää näkyviin. Olimme kuitenkin jo tilanneet uutta lattiamateriaalia, joten sen varassa mentiin.

Tiistaina seinään oli piikattu ura kaasuputken asentamista varten. Piikkauksesta syntyy tolkuton määrä hienojakoista pölyä, joka tunki joka puolelle. Kannattaa suojata vähintäänkin kaikki oviaukot muoviverholla. Emme itse aluksi suojanneet, mutta onneksi kolmen vuoden takaisesta pintaremontista oli jäänyt rulla suojamuovia, jota tästedes pingotimme asunnon muihin oviaukkoihin.

Keskiviikkona työ alkoi kuitenkin viivästyä. Syynä ilmeisesti se, että seinät vaativat hieman suunniteltua enemmän tasoittamista ja märän tasoitteen päälle ei voi tai ei ainakaan kannata maalata. Tästä pisteet remonttimiehille, ketkumpi firma olisi varmaankin sutinut maalit märkään tasoitteeseen.

Torstaina ikkunankarmit ja seinät oli suurelta osin maalattu ja osa kaapeista eli altaan puoleisen seinustan alakaapit asennettu. Vaimoa epäilytti ettei työ valmistu ajallaan. Sekä urakoitsija että suunnittelija vakuuttivat kuitenkin työn olevan valmis perjantaina.

Perjantaina asennettiin taso ja sain päivällä puhelun, jossa kerrottiin keittiön valmistuvan iltapäivään mennessä lukuunottamatta tiskikoneen, lieden ja uunin kytkentöjä. Tiskikoneen ongelmana oli edellisen asukkaan neronleimaus leikata liitäntäletku poikki ja hoitaa kytkentä teipillä. Ehdin jo perjantaina töistä lähtiessä hehkutella uutta keittiötä. Valmiin keittiön sijaan löysin kotoani iltapäivällä hyvin pettyneen ja väsyneen näköisen timpurin sekä kuvan mukaisen tilanteen.
Ei siis ollut ihan valmista. Kaiken kukkuraksi taso oli asennettu väärin eli molemmat liesitasot eivät  olleetkaan liesituulettimen alla, vaan niihin oli väliin jätetty noin kymmenen senttiä tasoa. Esteettisesti ihan toimiva ratkaisu, mutta käytännön ongelmaksi tässä muodostuu se, että vasemmalla olevalla induktiotasolla kiehuvista kattiloista nousisi höyryä matalammalla olevan kaapin alareunaan ja saumoihin jolloin lastulevy saattaa ryhtyä kupruilemaan. Sovimme urakoitsijan kanssa että työt jatkuvat viikonlopun yli ja taso vaihdetaan. Poistuimme takavasemmalle viikonlopuksi.
Lauantaina työt viestien mukaan etenivät, mutta sunnuntaiaamuna tuli viesti että timpuri on sairastunut. Sunnuntaiksi ei korvaavaa työvoimaa löytynyt koska oli isänpäivä. Tämä oli tavallaan onni onnettomuudessa, koska viikonlopun aikana ilmestynyt uusi taso osoittautui kapeammaksi ja ohuemmaksi kuin se, jonka olimme alun perin tilanneet. Ei kun uusi taso tilaukseen. Tämä saattaa kuulostaa hieman dramaattiselta, mutta ei kuulemieni tarinoiden mukaan ole ihan tavatonta. Työkaveri kertoi, että heille toimitettiin kolme kertaa kivitaso jossa oli joka kerralla naarmuja / kolhuja ennen kuin paikalle saatiin ehjä versio. Onneksi tilaamamme taso oli lähellä Helsinkiä toimivan puutavaraliikkeen normaalia hyllytavaraa.

Sunnuntai-iltana tunnelma oli kuitenkin hieman jännittynyt. Remonttimies oli jättänyt tavarat lauantain jäljiltä täysin levälleen, koska hän oli suunnitelut jatkavansa sunnuntaiaamuna töitä. Raivasimme työvälineet eteisestä keittiön puolelle, henkäisimme syvään ja varauduimme uuden remonttiviikon alkuun.

Seuraavassa kirjoituksessa kerrotaan miten kaikki kääntyy hyvin päin ja keittiön palaset loksahtavat paikoilleen.

3 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Hieno kaasutaso! Kaasulla kokkaaminen on aivan mahtavaa:)

Anonyymi kirjoitti...

Hienolta näytää! Kuvasta huomasin, että hyvin lähellä kaasutasoa on puhdas vaalea pinta. Kuinkahan sen kanssa käy? Laatoituksen olisi voinut jatkaa myös siihen, jotta tausta olisi yhtenäinen ja pinta helppo puhdistaa? ... Ajatus vain. Hieno ja kadehtittava keittiö (haluisin itse vastaavan) :)

Simo kirjoitti...

Ko. vaalea seinä on maalattu kosteuden- ja pesunkestävällä maalilla eli puhdistamisen kanssa ei pitäisi tulla ongelmaa. Kaakeliakin mietittiin, mutta päädyttiin kuitenkin tähän.